Medische fotografie

19 juli, 2010

Medische fotografie.

Het is niet verwonderlijk dat de fotografie ook in de medische sector een belangrijke rol speelt. Juist het hebben van goed beeldmateriaal van verschillende ziektebeelden en herstelprocessen is essentieel voor opleiding, documentatie en wetenschappelijk onderzoek. De medisch fotograaf is een specialist binnen het vakgebied fotografie. Na de vakopleiding bestaat de gelegenheid tot specialisatie.

Een belangrijk aspect in het werk van de medisch fotograaf zijn de macrotechnieken. Bij deze vorm van heel dichtbij fotograferen is het belangrijk dat de kleinste details scherp worden afgebeeld. Een medisch fotograaf hoeft zich doorgaans niet druk te Medische fotografie in de fotokrantmaken om compositie of beeldtaal. Het enige doel is helder en duidelijk registereren van de aandoening. Het aldus verkregen beeldmateriaal kan gebruik worden voor onderwijs, wetenschappelijk onderzoek, dossiervorming en patientenzorg. Ook zal uw specialist de foto´s gebruiken bij het dooverwijzen of in de patientbesprekingen.

Doel
Een arts of specialist kan met het verkregen beeld- of filmmateriaal gemakkelijk duidelijk maken wat een patient mankeert, welke behandelmethode er is toegepast en krijgt men een duidelijk beeld van het resultaat na de behandeling of herstel. Er is niet voor niets het gezegde, één foto zegt meer dan duizend woorden.
Deze uitdrukking komt zeker in de medische fotografe tot uiting.

Toestemming
Het spreekt voor zich dat de wet op de privacy in de gezondheidszorg zwaar weegt. Dit geldt uiteraard ook voor patienten die gefotografeerd worden. Een arts of specialist zal de patient waar mogelijk altijd vooraf  toestemming vragen foto's of films te mogen maken.  Is een patient minderjarig of minder aanspreekbaar dan zal aan de ouders of familie om toestemming worden gevraagd. Dit kan, afhankelijk van de situatie, vooraf of achteraf. Als men achteraf toch geen toestemming geeft moet het gemaakte beeldmateriaal worden vernietigd.
Wilt u als patient ook een afdruk van de foto dan is dat in de meeste gevallen mogelijk. U kunt dit dan voorleggen aan uw behandeld arts of specialist.

Interesse als fotograaf
Er is binnen Nederland niet echt een opleiding tot medisch fotograaf. Bent u als fotograaf toch geinteresseerd in het werken als medisch fotograaf. Surf dan eens door naar de website van http://www.nvmac.nl .
U vindt op die website diverse links naar websites over dit onderwerp.


 


Nieuws

 

Goedkope digitale camera's - Beslist.nl